בית המשפט לערעורים בפולין, בתמיכת IJL, דחה תביעה נגד היסטוריונים פולנים בתחום השואה
ב -16 באוגוסט התקבל בבית המשפט לערעורים בוורשה פסק דין בעניינם של פרופסור יאן גרבובסקי והפרופסורית ברברה אנגלקינג, הסטוריונים פולנים ידועים בתחום השואה.
פרופ‘ גרבובסקי ופרופ‘ אנגלקינג נתבעו בשנת 2019 בגין פרסומם האקדמי “הלילה הבלתי נגמר – גורלם של יהודים במחוזות השלטון המקומיים הנבחרים בפולין הכבושה” (“Dalej jest noc. Losy Żydów w wybranych powiatach okupowanej Polski” )– שפורסם בשנת 2018 על ידי המרכז לחקר השואה של האקדמיה הפולנית למדעים.
התיק הפך להיות אחד המקרים הנדונים ביותר של בתי המשפט בעשורים האחרונים בנושא חופש המחקר ההיסטורי: הודעות והתייחסויות בעניינו פורסמו על ידי יד ושם, הקונגרס היהודי העולמי ומוסדות אקדמיים רבים, והוא קיבל סיקור תקשורתי רחב, כולל ב“ניו יורק טיימס“, “הגרדיאן“, “הארץ” וה“פייננשל טיימס“.
את החוקרים תבעה הגב‘ פילומנה לשצ‘ינסקה, שלטענתה, דודה המנוח (אדוארד מלינובסקי שהיה ראש הכפר מלינובו באיזור ביילסק פודלסקי במהלך מלחמת העולם השנייה), תואר בספרם בצורה שלילית ושקרית, ושתיאור זה מהווה פגיעה בזכויותיה האישיות.
פרופ‘ אנגלקינג ופרופ‘ גרבובסקי טענו שהם פועלים בגבולות החופש האקדמי וכי כיבדו את כל כללי המחקר האקדמי התקין. בתגובתם לתביעה הם הציגו ראיות – הקלטה של ראיון נרחב עם הגב‘ אסתר דרוגיצקה, מהארכיון להסטוריה חזותית של קרן שואה. בהקלטה זו, דרוגיצקה מעידה כי דודה של התובעת – אדוארד מלינובסקי – השתתף בהסגרת יהודים שהתחבאו ביער לגרמנים. במחקרם פרופ‘ גרבובסקי ופרופ‘ אנגלקינג מתייחסים לעדות זו.
פסק הדין בערכאה הראשונה – בית הדין האזורי בוורשה – שניתן ב -9 בפברואר 2021, דחה את מרכיב התביעה הכספית שהיה כלול בתביעה, אך הורה לחוקרים להתנצל על התיאור השלילי של דודה של התובעת.
פסק הדין התקבל בקהילייה הבינלאומית כמפר את החופש האקדמי של החוקרים וכהתערבות חסרת תקדים בדיונים ההיסטוריים על השואה.
בתורו, בית המשפט לערעורים דחה את כל טענות התובעת וקיבל באופן מלא את טענות הנתבעים. בית המשפט אף הדגיש את חשיבות החופש האקדמי בהקשר של דיונים מדעיים מורכבים על העבר.
לאחר מתן פסק הדין פרסמו פרופ ‘אנגלקינג ופרופ‘ גרבובסקי את ההצהרה הבאה:
“בית המשפט לערעורים בוורשה דחה היום את התביעה שהגישה נגדנו פילומנה לשצ‘ינסקה. בית המשפט לערעורים אישר את הטענות שהועלו על ידינו בערעור ודחה באופן גורף את פסק דינו של בית המשפט המחוזי בוורשה. אנו מברכים על פסק הדין בשמחה ובסיפוק רב עוד יותר מכיוון שהחלטה זו משפיעה ישירות על כלל החוקרים הפולנים, ובעיקר על היסטוריונים של השואה. אנו מודים מאוד לעורכי הדין מר מיכל יבלונסקי וד“ר אלכסנדרה גליצ‘צ‘ינסקה–גרביאס שהסכימו לייצג אותנו. אנו גם אסירי תודה לכל אלה שנתנו לנו את תמיכתם בשנתיים הקשות האחרונות. ברברה אנגלקינג וג‘אן גרבובסקי “.
עורכי דינה של גב‘ לשצ‘ינסקה כבר הודיעו כי בכוונתם לערער על פסק הדין של בית המשפט המחוזי בפני בית המשפט העליון הפולני.
התיק נוהל על ידי עו“ד מיכל ז‘בלונסקי מסניף ורשה של משרד עורכי הדין דנטונ‘ס, ותואם על ידי ד“ר אלכסנדרה גליצ‘צ‘נסקה–גרביאס, שותפה–מנהלת בתוכנית הליטיגציה האסטרטגית בעלת ענין ציבורי בסניף, המכהנת גם כחברת הנהלה בארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים (ע“ר) – IJL.
הארגון תמך בתיק זה, מקצועית וכספית, ואף הגיש נייר עמדה מטעמו כ“ידיד בית המשפט“ לבית המשפט לערעורים.
ה –IJL ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בתיק, וככל שיוגש ערעור לבית המשפט העליון הפולני, בכוונת הארגון להיות מעורב גם בשלב משפטי זה.